Britse belastingadviseurs: onze gedragscode moet scherper

Zeven partners hebben de gedragscode en ethische principes van en voor Britse belastingadviseurs aanzienlijk aangescherpt – daarmee willen de fiscalisten nog strengere regelgeving door de overheid vóór zijn.
Het is inmiddels al weer een jaar geleden, dat minister Osborne van Financiën en zijn staatssecretaris Danny Alexander aan de beroepsvereniging van fiscalisten en hun instituties  dringend adviseerden snel hun gedragscodes en ethische beginselen aan te scherpen, ook om een eind te maken aan hun rol bij te agressieve belastingontwijking  – anders konden zij maatregelen van de overheid verwachten.
In een officiële verklaring dd 19 maart van vorig jaar werd “the tax and accountancy professional regulatory bodies who police professional standards” aangeraden “to maximise their role in setting and enforcing clear standards around enabling and promoting avoidance”.
 
De update van de code is het gezamenlijke werk van zeven professionele instellingen –  de ICAEW, CIOT, ICAS, AAT, ACCA, ATT en STEP. Inmiddels schijnt de gezamenlijke nieuwe ‘professional code of conduct in relation to taxation’, kortweg PCRT, bijna klaar voor publicatie te zijn. Die bijgewerkte gedragscode moet al op 1 juli van dit jaar in werking treden, dus moetende betrokken partijen haast maken met het rondsturen van de conceptteksten aan alle stakeholders, zodat die nog hun reacties kunnen geven. 
 
En dan nog blijft de mogelijkheid bestaan, dat de Britse overheid besluit dat de beroepsgroep niet ver genoeg gegaan is; zelfs al wordt de herziene code geaccepteerd is het heel wel mogelijk dat de o0verheid alsnog zelfs striktere regels en sancties gaat formuleren. De recente ‘incidenten’ met multinationals als Facebook maken de politieke sfeer er niet vriendelijker op.
 
In tegenstelling tot de accountants, die een eigen toezichthouder hebben in de Financial Reporting Council en via de ICAEW heldere governance- en gedragscodes kennen, ontberen de Britse fiscalisten tot op heden eenzelfde soort rigoureus toezicht en regulering.  Er bestaat evenmin iets als een ‘register’ van gecertificeerde belastingadviseurs. Net als in ons land zijn er nogal wat malafide ‘adviseurs’ werkzaam.
 
Gerelateerde artikelen