Britse accounting-waakhond vraagt advies over optimale implementatie nieuwe EU-regelgeving

Groot Brittannië moet o.a. UK-accounting-standaards, de UK Corporate Governance Code en regelgeving rond auditcommissies aanpassen om compliant te blijven.
De Financial Reporting Council (FRC) start een consultatieronde, waarin de raad stakeholders vraagt om ideeën en suggesties hoe het land zo goed mogelijk (en zo Brits mogelijk)  de eigen regelegeving kan aanpassen om compliant te blijven aan de EU-regelgeving. 
 
Zo betekenen de nieuwe EU-regels dat  de FRC 50 accountantskantoren zal gaan superviseren. De waakhond gaat de rapportage inspecteren van de tien grootste kantoren, en ook Britse bedrijven zullen voortaan regelmatig een andere controlerend accountant moeten aantrekken, om al te nauwe banden te voorkomen.  
 
“De belangrijkste verandering, eigenlijk,” aldus de FRC’s executive director of codes and standards, Melanie McLaren, “is dat wat wij hier al lang als ‘best practice’ beschouwden, nu ineens wettelijk voorgeschreven wordt.” Zo was het advies van de FRC al langer, dat bedrijven tenminste elke tien jaar van accountant moesten wisselen, maar “helaas zien we bijvoorbeeld bij de banken nog steeds dat de keuze beperkt blijft tot de Big Four, terwijl de bedoeling toch was om méér concurrentie te krijgen. Het lijkt er niet op, dat kantoren buiten dat kleine groepje audit-opdrachten vaker dan vroeger weten te krijgen in de FTSE-350 ondernemingen. Nu ook ‘unlisted’ ondernemingen moeten gaan wisselen, ligt daar misschien een kans voor de kleinere kantoren.”
 
Een andere grote verandering voor de Britten is dat veel meer ondernemingen nu verplicht worden om auditcommissies aan te stellen, met alle rechten en plichten van dien. 
Een uitgebreide introductie van de consultatie en de aanleiding daartoe, veranderingen die voor de deur staan, leest u via de site van de FRC
Gerelateerde artikelen