Britse accountants op het matje om examenfraude

De waakhond is bang dat sjoemelen overslaat naar Engeland.

De Britse waakhond van de accountancy eist garanties van de grootste accountantskantoren dat er niet wordt gesjoemeld bij examens die accountants afleggen. Accountantskantoren moeten uitleggen hoe ze deze fraude denken te voorkomen. 

De Financial Reporting Council (FRC) heeft de bestuursvoorzitters van de zeven grootste accountantskantoren van Britse fondsen hierover een brief geschreven, waaronder Deloitte, EY, KPMG en PwC – en de grootste van de midtier kantoren: BDO, Grant Thornton en Mazars. 

Eerder kregen EY, PwC en KPMG boetes voor wijdverbreide examenfraude in de VS, Canada en Australië. Zo legde de Amerikaanse waakhond SEC een boete op aan EY van 95 miljoen dollar vanwege examenfraude. Honderden accountants bleken te sjoemelden met jaarlijks verplichte examens door vragen en antwoorden onderling te delen. 

Eerder liepen Amerikaanse accountants van KPMG tegen de lamp nadat audits voor het examen achteraf werden aangepast. De boete voor KPMG was 50 miljoen dollar. In Canada zijn 1.200 medewerkers van PwC betrapt op examenfraude.

De FRC is doodsbenauwd dat deze fraude ook plaatsvindt in Engeland. Dat zou het vertrouwen in de accountancy ondermijnen. De waakhond heeft de accountantskantoren laten weten de controles van grote kantoren verder op te voeren vanwege de "ernst en het herhalende karakter" van de examenfraude. 
 

 

Gerelateerde artikelen