Brits Parlement: HMRC is gevaar voor belastingen

De Britse Belastingdienst ligt sterk onder vuur. Slechte dienstverlening, weinig transparant, niet effectief. En te vriendelijk voor het internationale bedrijfsleven.
De invloedrijke Public Accounts Committee van het Britse Lagerhuis heeft de aanval geopend op Her Majesty’s Revenue and Customs office (HMRC) en beweert dat de dienstverlening van de belastingdienst zó abominabel dreigt te worden, dat zij een regelrechte bedreiging vormt voor de belastinginkomsten van het Verenigd Koninkrijk.
 
De PAC noemt een aantal ernstige problemen in haar Report on the tax office
 
  • HMRC rapporteert niet over de schaal van wat de Britten noemen ‘agressieve belastingontwijking’, waardoor het Lagerhuis niet in staat wordt gesteld te controleren of de wetten die het aanneemt ook inderdaad ‘werken’. 
  • Het aantal toeslagen en aftrekposten blijft maar stijgen – niemand kan zeggen hoeveel de belastinginkomsten daardoor op welke plekken verminderen. HMRC is niet bereid of in staat te berekenen wat de netto effecten zijn van nieuwe belastingmaatregelen.
  • HMRC is nog steeds niet in staat de gewone belastingbetaler een acceptabel niveau van dienstverlening te bieden – noch is de dienst in staat te vertellen wanneer die dienstverlening zal verbeteren. Slechts 50% van de telefoontjes wordt opgenomen, een maar 39% daarvan binnen de 5 minuten. 
  • Het aantal vervolgingen voor off-shore belastingontduiking blijft (te) beperkt. Sinds 2011 werden slechts 11 zwartspaarders voor het gerecht gesleept; en slechts één daarvan stond op de lijst met 3000 verdachten die door een ex-werknemer van HMRC naar buiten werd gebracht.
  • De manier waarop HMRC rapporteert over zogenaamde extra belastinginkomsten die de dienst genereert vanuit haar compliance-bewaking is ‘onnodig gecompliceerd en verwarrend’. In het jaarverslag van de belastingdienst worden allerlei begrippen, zaken en perioden naast en door elkaar gebruikt en opgeteld, van ‘nog te innen belastingen’ via ‘schatting van vermeden verliezen door preventieve maatregelen’ tot ‘de verwachte resultaten van aanpassingen in de toekomst’. 
 
Desalniettemin wist HMRC de totale belastinginkomsten van Groot Brittannië  vorig jaar met 12 miljard pond te verhogen tot £517,7 miljard – terwijl de dienst tegelijk fors moest bezuinigen.
 
Gerelateerde artikelen