Brits ministerie komt met ‘Women in Finance’ handvest

Het ministerie van Financiën vraagt banken en andere financiële instellingen te tekenen voor méér vrouwen op de hoogste posten – en om het salaris van de hoofddirectie afhankelijk te maken van de gerealiseerde diversiteit.
Het Handvest ‘Women in Finance’ is het resultaat van aanbevelingen, gedaan na een onderzoek voor het ministerie onder leiding van Jayne-Anne Gadhia, chief executive van Virgin Money. Haar eindrapport verscheen onder de titel Empowering Productivity: harnessing the talents of women in financial services.
 
Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen in de Britse financiële sector liefst 23% van hogere managementposities bekleden, maar dat desalniettemin slechts 14% van de leden van executive committees van het vrouwelijk geslacht zijn.
 
Volgens Gadhia is dat geheel te wijten aan ‘de heersende cultuur’ in die hogere regionen. Maar gelukkig “zijn steeds meer ondernemingen zich bewust van dat probleem”.  En het is verheugend dat ook steeds meer organisaties zich achter het Handvest stellen. Meer aandacht werkt: “Make it public, measure it and report on it. What gets published, gets done.’
 
Dat geldt ook voor de aanbeveling aan de financiële sector, om tenminste een deel van het beloningspakket van de C-suite afhankelijk te maken van het succes dat hun organisatie boekt qua (sekse)diversiteit.
Naast die verwachting bevat het Handvest Women in Finance nog drie ‘goede voornemens’: namelijk dat
De organisatie doelstellingen rond ‘gender diversity and inclusion’ vaststelt, moniort en realiseert;  
Een lid van het senior executive team daarvoor persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk dient te worden gesteld en
Dat de organisatie jaarlijks openbaar maakt welke vooruitgang er in dezen is gerealiseerd
Gadhia zelf was de eerste bank-CEO die namens Virgin Money het Handvest officieel tekende. Bij de officiële introductie volgden meteen Lloyds Banking Group, Barclays, HSBC en de Royal Bank of Scotland. 
Columbia Threadneedle en Capital Credit Union zullen snel volgen. Het ministerie zal binnen drie maanden een lijst ondertekenaars gaan publiceren en bijhouden.
 
Gerelateerde artikelen