Brein achter splitsing EY verlaat de organisatie

Roep om vertrek Carmine di Sibio na afketsen van de splitsing.

Bestuursvoorzitter Carmine Di Sibio van EY International verlaat de organisatie. Hij heeft partners verteld dat hij met pensioen gaat. Di Sabio is de initiatiefnemer van de splitsing van EY, maar leed een nederlaag na een machtsstrijd met de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Zijn aanvankelijke termijn van vier jaar zou deze maand aflopen, maar EY verlengde zijn ambtstermijn met twee jaar, waardoor hij na de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar kon doorgaan. Dat kwam ook goed uit voor de splitsing die hij dan kon doorvoeren. 

De topman dacht dat de splitsing (operatie Everest) een blauwdruk zou worden voor andere Big Four-bedrijven. Die gaven echter allemaal aan dat ze er niet over peinsden om accountancy en advies te ontwarren.

Di Sibio is binnen EY opgeklommen in de Amerikaanse tak van het concern. Hij bediende grote bedrijven, zoals Goldman Sachs. Als Everest was doorgegaan, zou hij het nieuwe beursgenoteerde adviesbureau hebben geleid. Nadat het plan van tafel was, klonk binnen EY de roep om Di Sibio aan de kant te schuiven.

In een webcast voor partners zei hij trots te zijn op de gedurfde visie die EY heeft neergezet. “De moed die we hebben getoond zette de hele sector op een nieuwe koers die de komende jaren pas duidelijk zal worden. We hebben de status quo uitgedaagd, we hebben lastige vragen gesteld en we waren gedurfd in onze ambities. Dit soort acties zullen ons op de lange termijn een betere organisatie maken. Nu is het tijd om een nieuwe generatie leiders in te luiden.”

In november wordt de benoeming van de opvolger verwacht. 
 

Gerelateerde artikelen