Breekpunt Brexit-onderhandelingen: wie betaalt pensioen Britse eurocraten?

In de onderhandelingen tussen de EU en Groot Brittannië is majeur twistpunt gesignaleerd.
Jaarlijks keert Brussel voor ca €1,5 miljard aan pensioenen uit, aan 22.000 pensioengerechtigde voormalig ambtenaren. De EU-ambtenaren betalen 9% premie voor dat pensioen, premies die niet naar een eigen pensioenfonds gaan, maar verdwijnen in de Algemene Middelen van de Unie. Daaruit worden vervolgens ook weer de pensioenen betaald, net zoals bij ons de AOW. 
 
Wel zijn de uitkeringen gegarandeerd, volgens schattingen bestaat er een toekomstige pensioenverplichting van €60 miljard. Bij tekorten zijn de lidstaten verplicht om bij te dragen. Van de huidige pensionados hebben er al ruim 1700 de Britse nationaliteit.
 
Het spreekt voor zich dat de Brexit hier flink wat roet in het eten gaat gooien. Na de Brexit zal het VK in elk geval niet meer garant staan voor de pensioenen van niet-Britse ambtenaren en blijven de achterblijvende lidstaten verantwoordelijk voor de pensioenen van de Britse ex-medewerkers, zo stellen de Britse onderhandelaars a priori.
Brussel zal het daar niet mee eens zijn. De vakbond van de EU-medewerkers, Union Syndicale-Bruxelles, verwijst voor een precedent van een nette afhandeling van dergelijke pensioenrechten en –verplichtingen naar de opheffing van de Volkerenbond in 1946: toen namen de oud-lidstaten de pensioenverplichtingen van de Volkerenbond over. Datzelfde zouden de Britten nu weer moeten doen, vindt de vakbond. 
 
Maar volgens ‘goed ingevoerde bronnen’ wordt er inmiddels dit keer bijzonder hard onderhandeld. Een van de mogelijkheden is dat het Verenigd Koninkrijk de verplichtingen ineens afkoopt en een eigen pensioenfonds opricht. Maar de Britten vonden altijd al, dat de EU-pensioenen (tot 70% van het laatstgenoten salaris) veel te genereus zijn.  
 
Deze pensioenenkwestie is maar één voorbeeld van de wederzijdse verplichtingen van de EU en het VK die bij een Brexit in der minne opgelost en afgerekend moeten worden…
 
Gerelateerde artikelen