Boekhouding banken is in de basis ‘DEEPLY FLAWED’

Queen’s Counsel stelt dat de huidige manier waarop banken hun resultaten rapporteren in essentie tekortschiet.
De basis onder het hele gebouw van ‘bank accounting’ deugt namelijk niet, zo stelt een eminent jurist in Groot Brittannië in een ‘opinie’, waarin gesteld wordt dat accountants in en buiten de bank plus de Britse toezichthouder, de Financial Reporting Council, eigenlijk hun werk niet goed doen. 
 
De opzienbarende conclusie van George BompasQC is, dat de miljarden ponden winst die UK banken elk jaar rapporteren geen ‘true and fair’ beeld geven van hun werkelijke financiële positie. Bompas verwijt zowel de FRC als het Institute for Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW), dat zij door de huidige accounting standaarden te steunen er blijk geven, niet logisch na te kunne of willen denken.
 
Deze opinie van de QC wakkert het verschil van mening aan, dat al geruime tijd bestaat tussen enkele  rote investeerders, die vinden dat de crisis van 2008 tenminste gedeeltelijk veroorzaakt werd door ‘flawed accounting standards’, en de accountantswereld, die de huidige manier van boekhouden en rapporteren prima vindt.
Het Local Authority Pension Fund Forum, dat (de pensioenrechten van) honderduizenden gemeenteambtenaren vertegenwoordigt, eist in deze kwestie voor de rechtbank, dat de Europese Commissie IFRS9 afwijst. Meer daarover via www.taxresearch.org.uk/
 
Wordt ongetwijfeld vervolgd. 
Gerelateerde artikelen