BoE stress test: RBS en Standard Chartered zijn de zwakste Britse banken

Volgens de Bank of England zijn de twee zwakste financiële instellingen van Groot Brittannië de Royal Bank of Scotland (RBS) en Standard Chartered Bank.
Verder leverde de recente stress-test door de BoE alleen maar goed nieuws op voor de Brtitse financiële sector: alle banken haalden een voldoende. 
HSBC, Barclays, Lloyds, Nationwide en Santander zelfs een ruime voldoende – alleen RBS “did not meet its individual capital guidance”, en Standard Chartered “missed its minimum Tier 1 capital requirement of 6%”. 
De twee banken hebben echter inmiddels vertrouwenwekkende maatregelen genomen, aldus de BoE, waardoor ze net niet gedwongen hoefden te worden om meer reserves aan te leggen. 
 
In weerwil van alle voldoendes die de BoE kon uitdelen, waarschuwt zij wel, dat het niet onwaarschijnlijk is dat ze op korte termijn tenminste $ 15 miljard extra zullen moeten reserveren om aan nieuwe kapitaaleisen te voldoen. 
Het ging hier om de tweede stress test uitgevoerd door de Bank of England, via de Prudential Regulation Authority en het Financial Policy Committee. Vorig jaar was het de Co-operative Bank die eenzelfde soort waarschuwing kreeg, maar ook deze wist de toezichthouders te overtuigen dat er al adequate maatregelen genomen waren. 
 
De BoE stelt ook nog, dat de sector rond de  £40 miljard zal moeten reserveren om de kosten van toekomstig of nog te onthullen bancair wangedrag of ‘misconduct’ te kunnen betalen. Recente research van EY concludeerde dat de sector het afgelopen jaar vier maal zoveel boetes heeft betaald als het jaar daarvoor.
 
Gerelateerde artikelen