‘Bitcoin is over tien jaar niets meer waard’

Grillige waarde, inefficiënt als betaalmiddel en ongeschikt als valuta.

De bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, verliest binnen tien jaar alle waarde. De digitale munt is een niet efficiënte vorm van geld vanwege de grillige koersontwikkeling en is daarom geen goed betaalmiddel. Goede valuta hebben stabiele waarden en zijn breed geaccepteerd als ruilmiddel. De bitcoin daarentegen is extreem volatiel is en wordt vooral gebruikt wordt als speculatief investeringsmiddel.

Dat stelt de Amerikaanse econoom Eugene Fama , een voormalige winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, in een podcast. Het AD schrijft hierover. Fama voorspelt dat de bitcoin daarom over tien jaar niets meer waard is. Valt de marktvraag weg, dan is er geen intrinsieke waarde meer.

Na een sterk jaar voor bitcoin in 2024, staat ’s werelds bekendste digitale munt nu onder druk. Bitcoin is dit jaar tot nu toe 3 procent gestegen, terwijl goud 9 procent meer waard is geworden. Op 20 januari, de dag van de inauguratie van Trump, bereikte bitcoin nog een record van meer dan 109.000 dollar. Afgelopen weekend staat de koers op 96.000 dollar.

Fama vint het risico van een wegvallende marktvraag groot, omdat de bitcoin als transactiemiddel beperkt nut heeft, vooral omdat het inefficiënt is in vergelijking met traditionele betalingssystemen. In tegenstelling tot traditionele munten, die worden ondersteund door overheden en centrale banken, is Bitcoin alleen afhankelijk van de marktvraag.

Hoewel bitcoinweleens wordt omschreven als een waardevaste belegging vergelijkbaar met goud, omdat het aanbod is beperkt tot 21 miljoen, lijkt de cryptomunt deze verwachting niet waar te maken. De aanhoudende aantrekkingskracht van goud in tijden van onrust op de financiële markten is versterkt door zorgen over een Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de dreiging van tarieven. Bitcoin daarentegen beweegt vaak in lijn met technologieaandelen.

Eugene Fama ontving in 2013 de Nobelprijs voor de Economie, samen met Robert Shiller en Lars Peter Hansen, voor hun onderzoek naar marktefficiëntie. Mocht de bitcoin tegen zijn voorspelling in toch overleven, moet er helemaal opnieuw worden begonnen met de monetaire theorie.

Gerelateerde artikelen