Bijzondere commissie Belastingafspraken rondt aanbevelingen af

De bijzondere commissie belastingafspraken van het Europarlement stemt vandaag over haar aanbevelingen voor het bereiken van eerlijke en transparante vennootschapsbelasting in de EU. De plenaire stemming staat gepland voor november.
Het kan juridisch-technisch legaal zijn, dat multinationals profiteren van een fiscale voorkeursbehandeling. Maar dat betekent niet dat de uitwerking in de praktijk ‘eerlijk’ is, waar gewone burgers en gewone kleine en middelgrote bedrijven altijd de maximale belasting moeten betalen. 
 
De bijzondere commissie voor belastingafspraken stemt vandaag over de aanbevelingen van de EC. Morgen  is er een persconferentie, met verklaringen van de twee parlementsleden die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de aanbevelingen: het Portugese S&D-lid Elisa Ferreira en het Duitse ALDE-lid Michael Theurer, evenals de voorzitter van de bijzondere commissie Belastingafspraken Alain Lamassoure.
Het Duitse EVP-lid Markus Ferber, die een verslag schreef over de automatische uitwisseling van fiscale afspraken tussen lidstaten, neemt ook deel aan de persconferentie.
In zijn verslag noemt hij de huidige aanpak over de uitwisseling van fiscale afspraken "een teleurstelling" omdat het niet aan de verwachtingen voldoet. De leden stemmen over zijn verslag tijdens de plenaire vergadering op dinsdag 27 oktober.
 
De plenaire stemming over de aanbevelingen is gepland voor de laatste week van november, zodat de leden de tijd hebben om amendementen in te dienen na de commissievergadering met multinationals.
 
Bovenstaande inforgrafiek (voor opklikken zie hier) toont de inkomsten uit de directe en indirecte belastingen voor elk lidstaat, evenals de totale belastingontvangsten als percentage van het bruto binnenlands product. Die laatste zijn verdeeld tussen de belastingen op kapitaal, consumptie en arbeid. In aanvulling toont de kaart hoe rijk landen zijn ten opzichten van elkaar.
 
Gerelateerde artikelen