Big business moet transparanter worden over fiscale zaken

MKB betaalt wél netjes belastingen, de grote ondernemingen niet, denkt het publiek.
Het Institute of Chartered Accountants of Scotland (ICAS) waarschuwt het internationale bedrijfsleven dat het zich duidelijker moet uitspreken over hun houding tegenover het betalen van belasting. Want slechts een derde van de Britten gelooft, zo blijkt uit onderzoek van Yougov voor ICAS, dat multinationals hier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen; terwijl 80% denkt dat het MKB wél netjes aan zijn verplichtingen voldoet.
Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat dit aspect belangrijk is voor de mate waarin zij het bedrijfsleven vertrouwen. Slechts 6% gelooft de informatie die een onderneming hierover naar buiten brengt blindelings; 43% zegt meer vertrouwen te hebben wanneer de mededelingen ter zake vergezeld gaan van een onafhankelijk keurmerk zoals het Fair Tax Mark http://www.fairtaxmark.net/ naast een accountantsverklaring. Overigens gelooft ook slechts 47% de informatie die de belastingdienst verstrekt over fiscale deals met grote bedrijven.
 
Meer dan twee derde van de ondervraagden vindt dat de overheid niet alleen naar de prijs en kwaliteit van een bedrijf moet kijken, alvorens dat een opdracht te gunnen, maar ook naar de fiscale, milieutechnische en maatschappelijke ethische normen van de onderneming. Slechts 10% vindt het acceptabel dat ondernemingen belastingen ontwijken door bijvoorbeeld het hoofdkantoor te verplaatsen naar een (relatief) belastingparadijs. 
 
Uit het onderzoek blijkt, aldus de Schotse accountants, dat het publiek nauwelijks vertrouwen heeft in de ( door de accountants gecontroleerde) boeken en de daaruit volgende belastingverplichtingen. “en daarom hebben zowel die bedrijven als wij als accountants nog een hoop werk te doen, om goed uit te leggen hoe ondernemingen tegen hun belastingverplichtingen aankijken. Het zou overigens ook helpen als overheden minder ambigue wetten maakten.”
 
Gerelateerde artikelen