Betere kwaliteit voor ICFR-audits?

Volgens de PCAOB zijn er signalen, dat de kwaliteit van de interne control over de financiële rapportage (ICFR) langzaam verbetert.
De PCAOB publiceerde zijn Staff Audit Practice Alert No. 11, Considerations for Audits of Internal Control Over Financial Reporting, in October 2013 om te helpen de control over ICFR te verbeteren. ICFR werd in 2014 ook geïdentificeerd als een moeilijk en gecompliceerd audit-object in een lijst isssues en problemenvan het Center for Audit Quality (CAQ) 
Het CAQ, dat nauw verbonden is met de AICPA, wees nog eens op de issues en de moeilijkheidsgraad van het terrein, zoals die onder meer blijken uit PCAOB-inspectierapporten over onvolkomenheden  “related to internal control over financial reporting “.
Tijdens het jaarcongres van de  American Accounting Association, afgelopen zaterdag begonnen in Chicago, constateerde de woordvoerder van de PCAOB dat er nogal wat aan de hand was rond ICFR.  Zo eist de implementatie  van het 2013 internal control framework van het Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) nog steeds veel aandacht. Veel accountantskantoren zagen zich gedwongen maatregelen te nemen, nadat de PCAOB in hun audits allerlei fouten op dit gebied geconstateerd heeft.  
Maar volgens de PCAOB laten de inspecties van 2014 enige verbetering zien in audits van ICFR. Het percentage negatieve oordelen is desalniettemin gestegen van 3,4% in 2010 tot 5,2% in 2014. Ook vraagt de board aandacht voor de identificatie en disclosure van ‘material weaknesses’ .
 
Gerelateerde artikelen