‘Betalen voor je spaargeld wordt steeds meer gemeengoed’

Steeds meer banken voeren negatieven spaarrentes in. Per 1 februari hanteert ook Knab een negatieve rente.

De negatieve rente van 0,5 procent geldt op spaarsaldo vanaf 250.000, zo meldt vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl noemt de stap van Knab niet uniek, maar wel opvallend. Tot eind 2019 was Knab nog geregeld bovenaan de spaarrenteoverzichten te vinden. "Dat nu ook zo’n bank zich genoodzaakt voelt negatieve rente te voeren, is een voorbode dat in 2021 meer banken deze stap zullen volgen", aldus de vergelijkingssite.

Vorig jaar kondigde ook De Volksbank aan dat spaarders bij SNS Bank, ASN Bank, en Regiobank per 1 maart dit jaar een negatieve rente van 0,5 procent moeten betalen als zij meer dan 250.000 euro opzij hebben staan.

De drie grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO hanteerden al hetzelfde negatieve rentepercentage. Zij verlaagden de grens voor negatieve rente. Bij Rabobank en ING geldt dat voor een saldo van 250.000 euro. Bij ABN AMRO gaat het om de spaarcenten boven de 500.000 euro

Verder voert Triodos Bank voor spaarders met een saldo boven 100.000 euro een negatieve rente. Ook betalen alle spaarklanten van deze bank 2 euro per maand voor hun spaarrekening.

Kleine spaarders, tot 10.000 euro hoeven zich volgens Geld.nl voorlopig nog geen zorgen te maken. De banken zullen het saldo voor negatieve rente naar verwachting stapsgewijs verder verlagen. "Tussen spaarsaldo’s van 250.000 of 500.000 euro en bedragen van bijvoorbeeld 50.000 euro zit een flink gat. Daar kunnen de banken nog heel wat stapjes maken. Bovendien willen banken mensen zolang mogelijk blijven stimuleren om toch te sparen voor een financiële buffer", aldus de site.

Gerelateerde artikelen