Besluit wijziging LI2008 afschaffen WKA-depots met overgangsrecht gepubliceerd

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het besluit gepubliceerd dat de Leidraad Invordering 2008 wijzigt in verband met het afschaffen per 1 januari 2016 van de mogelijkheid voor inleners en aannemers om rechtstreeks vrijwarend te storten bij de Belastingdienst.

Door het besluit komt een aantal artikel van de LI2008 te vervallen. In die artikelen is geregeld onder welke voorwaarden een rechtstreekse storting bij de Belastingdienst/Centrale Administratie (B/CA) – op de zogenoemde WKA-depots – vrijwaring van inleners- of ketenaansprakelijkheid oplevert.

Deze mogelijkheid tot rechtstreeks vrijwarend storten vervalt met ingang van 1 januari 2016. Dit betekent dat inleners en aannemers vanaf die datum alleen nog vrijwaring kunnen verkrijgen door een deel van de factuursom te storten op de geblokkeerde rekening (g-rekening) van de uitlener of de onderaannemer2. Het vervallen van de mogelijkheid om vrijwarend rechtstreekse stortingen te doen op de WKA-depots vindt gelijktijdig plaats met de invoering van de g-rekening 1.5.

• Besluit nr. BLKB2015/1277M

Gerelateerde artikelen