Besluit ‘country-by-country-reporting’ op 1 december in werking

Beursgenoteerde ondernemingen in de winningsindustrie en in de houtkap van oerbossen worden vanaf boekjaar 2016 verplicht gesteld inzicht te bieden in de betalingen aan overheden van alle landen waar zij actief zijn.

Het besluit is op 26 november in het Staatsblad gepubliceerd en treedt op 1 december a.s. in werking. Doelstelling van het besluit is de transparantie op betalingen aan overheden te verbeteren en daardoor de verantwoordelijkheid en het goede bestuur door overheden te bevorderen.

Volgens de toelichting op het besluit raakt het besluit ongeveer 15 Nederlandse ondernemingen. Deze ondernemingen moeten vanaf volgend boekjaar de betalingen aan de overheden per soort betaling, per overheid en per project openbaar maken. Het gaat dan om betalingen van meer dan €100.000 in geld of in natura die betrekking hebben op productierechten, belastingen, royalty’s, dividend, ondertekenings-, opsporings- en productiebonussen, vergoedingen voor licenties en concessies en betalingen voor infrastructuurverbeteringen. Het verslag met de betalingen moet door de desbetreffende beursgenoteerde ondernemingen uiterlijk zes maanden na het einde van het boekjaar openbaar worden gemaakt.

Het betalingsverslag moet een van het bestuursverslag gescheiden verslag zijn, waardoor de onderneming niet verplicht is om het verslag door een externe accountant te laten controleren.

(Bron: Eumedion)

Gerelateerde artikelen