Bernie Sanders wil komende 10 jaar $15,3 biljoen extra belasting innen

De linkse presidentskandidaat wil ‘Europese’ belastingen heffen om gratis gezondheidszorg en hoger onderwijs voor iedereen te betalen, en ook de bouwvallige infrastructuur van de VS te herstellen.
De revolutionaire belastingvoorstellen van de linkse senator Bernie Sanders kunnen, indien ooit werkelijkheid geworden, de komende tien jaar ca $1.300.000.000.000 extra inkomsten voor de overheid genereren. Of ze daarmee goed zijn voor de US-economie, daarover verschillen economen van mening.
 
Sanders plannen zouden de inkomstenbelasting voor de gemiddelde Amerikaan lichtjes (met 2,2%) verhogen, terwijl die voor de rijkere US citizens aanzienlijk omhoog zouden gaan.  Volgens het Tax Policy Center, een onderzoeksinstelling in Washington, D.C. , zouden ze ook “positief uitwerken door de investeringen in zowel fysiek als menselijk kapitaal” – onzeker is het wat dit revolutionaire belastingregime zou doen met de spaarzucht en investeringsbereidheid van de burger, en daarmee met de economie als geheel.
Het zou voor de VS  “be a great experiment,” zegt de directeur van het Tax Policy Center Len Burman.
 
Duidelijk is dat het vervangen van een private ziektekostenverzekering door een gratis Medicare voor 95% van de Amwerikanen een aanzienlijke verbetering van het netto-inkomen zou betekenen.
Ongeveer een kwart van de 1,3 biljoen komt uit de inkomstenbelasting, die voor veelverdieners (in de VS > $10 miljoen per jaar) stijgt van 39,6 naar 52%.  
 
35% van de extra belastinginkomsten komt van de vennootschapsbelasting , een heffing op financiële transacties en een nieuwe belasting op basis van CO2-emissies. Verder groeien verschillende capital gains taxes, dividendbelasting en successierechten. Er komt ook een 6,2%  payroll tax, die werkgevers betalen over de omzet van hun bedrijf. 
 
Als deze extra inkomsten niet meteen ook weer worden uitgegeven, zo berekende het Tax Policy Center, dan zou daarmee de staatsschuld van $56 biljoen tegen 2036 weggewerkt kunnen zijn.
 
Gerelateerde artikelen