Bernie Sanders: te veel bedrijven betalen bij ons helemaal geen vennootschapsbelasting

Grote winstgevende bedrijven in de US betalen gemiddeld slechts 14% vennootschapsbelasting, en minstens een op de vijf betaalt helemaal niets, zo blijkt uit een rapport dat in opdracht van presidentskandidaat Bernie Sanders werd opgesteld door de rekenkamer GAO.
Tussen 2006 en 2012 blijkt liefst 2/3 van alle actieve ondernemingen in de VS geen enkele federale belastingschuld te hebben gehad  – al neemt dat percentage af naarmate de ondernemingen groter worden.
 
Het rapport van het Government Accountability Office concludeert, dat van de grote ondernemingen (met een balanstotaal > $10 miljoen) 42,3% helemaal geen federale belasting over de gerealiseerde winsten hoefde te betalen. Van de ondernemingen die in enig jaar formeel wel winst boekten, in die periode, heeft bijna 20%  in dat jaar toch geen belasting betaald. Dat was mogelijk door verrekende verliezen uit eerdere jaren en het benutten van verschillende fiscale stimuleringsmaatregelen en aftrekmogelijkheden, zoals versnelde afschrijvingen.
In 2012 bijvoorbeeld kwam de opgetelde aanslag ‘federal corporate income tax’ voor die ondernemingen desalniettemin uit op een bedrag van $267,5 miljard!
Senator Bernie Sanders, D-Vt., de rivaal van Hilary Clinton, had het GAO om het rapport gevraagd; in zijn campagne speelt de eis van hogere vennootschapsbelastingen een belangrijke rol. Sanders verwijt Clinton te nauwe banden met Wall Street.
 
 “Er is iets fundamenteel mis met ons land,” reageerde Sanders op de bevindingen van de rekenkamer, “Als een op de vijf winstmakende bedrijven in staat is om toch geen cent belasting af te dragen. Dat is obsceen, als tegelijk Amerikaanse kinderen honger lijden. Daarom is het noodzakelijk het hele systeem van belastingheffing en inning te hervormen, zodat iedereen en elke organisatie een rechtvaardig aandeel in de belastingen voor zijn rekening neemt. Alleen dan zullen we in staat zijn de noodzakelijke miljoenen extra banen te creëren en de USA er weer bovenop te krijgen!”
 
Gerelateerde artikelen