BEPS zorgt voor meer tax audits en hogere belastingen

Ondernemingen wereldwijd ervaren meer druk van belastingautoriteiten door de invloed van BEPS, constateert EY.

Uit de resultaten van een nieuw onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagde ‘tax directors’ in 15 landen meldt dat zij momenteel door de belastingdienst geaudit worden. In 2014 was dat nog maar 10%. 56% zegt in meer landen verhoogde druk te voelen; 72% vindt de tactiek en benaderingswijze van de lokale belastingautoriteiten ‘agressiever’ geworden.

 “Tax directors overal ter wereld worden geconfronteerd met verscherpte regels en strengere handhavingspraktijken,” concludeert Kate Barton, Vice Chair of Tax Services bij EY Americas. “de verhouding tussen belastingplichtigen en de belastingdiensten wordt overal sterk gedigitaliseerd en steeds vaker gebruiken de laatste sophisticated software voor Big Data Analytics. De rapporterende organisaties moeten zich en hun administraties daarop voorbereiden!”

Iets minder dan de helft (49%) van de respondenten ziet dat de belastingdiensten zich vooral richten op de brandpunten van het BEPS-project, 16% meer dan vorig jaar. Transfer pricing (zes van de tien deelnemers) en Country-by-country reporting ( BEPS actiepunt 13) zijn de belangrijkste issues.

Andere bevindingen:

89% van de respondenten denkt dat de belastingdruk zal stijgen

81% maakt zich zorgen over hun compliance met de nieuwe sectie 385 vereiseten, slechts 30% denkt daarvoor voldoende resources beschikbaar te hebben

61% verwacht dat hun onderneming de komende 12 maanden een grote acquisitie zal doen of  daar lijdend voorwerp in zal zijn.

50% denkt dat de Amerikaanse overheid komend jaar zal inspelen op internationale fiscale ontwikkelingen. Vorig jaar verwachtte nog 57% van de ondervraagden dat.

Gerelateerde artikelen