BEPS pakt ook renteaftrekmogelijkheden van multinationals aan

De OESO praat morgen over beperking van de belastingaftrekmogelijkheden voor multinationals.
De BEPS Monitoring Group publiceerde hun reactie op de consultaties rond BEPS Action Point 4, Interest Deductions. De groep zegt groot voorstander te zijn van de betreffende voorstellen, omdat deze de mogelijkheden tot belastingontwijking door multinationale ondernemingen  zeer zullen beperken, zeker daar waar zij gewoon zijn om financiële structuren op te tuigen die het haalbaar maken om overdreven rentekosten af te trekken van de belastbare winst die zij (ergens) opgeven. 
 
Vooral de idee dat landen zelf een limiet stellen aan dergelijke renteaftrekposten vindt de groep verstandig, gebaseerd op de geconsolideerde netto rentelasten van de totale onderneming. 
 
Maar daarnaast heeft de groep nog wel enkele suggesties. Zo stelt zij dat er meer aandacht moet komen voor de verschillen in standaarden voor financiële verslaggeving en die van de belastingaangifte. Ondernemingen zullen moeten aangeven welke relevante materiële verschillen er ontstaan door de respectieve verslagleggingsstandaarden van financial accounting en fiscal accounting, zowel voor het concern als de verschillende onderdelen daarvan.
 
Gerelateerde artikelen