BEPS: OESO legt multilateraal instrument voor ter consultatie

De OESO vraagt feedback op een voorstel voor een multilateraal instrument dat de verdere implementatie van de BEPS-voorstellen en aanpassingen van bestaande belastingverdragen moet faciliteren.
De rapportage over BEPS Action 15 concludeerde, dat het nuttig, ja nodig zou zijn om een ‘multilateral instrument’  te ontwikkelen waarmee bestaande bilaterale belastingverdragen tussen landen aangepast zouden kunnen worden aan de BEPS-eisen.  In mei 2015 werd een ad-hoc werkgroep gevraagd zo’n instrument te ontwikkelen, en het is de bedoeling dat dit voor 1 januari 2017 beschikbaar is. 
 
Op 31 mei publiceerde de werkgroep een discussiestuk waarin de achtergronden van de opdracht , de doelstellingen van het instrument  en de technische problemen die de werkgroep tot dusverre tegenkwam worden beschreven. Daaronder ook issues die opgekomen zijn rond “het optioneel bieden van arbitrage over de ‘mutual agreement procedure’ (MAP)”.
 
De werkgroep vraagt stakeholders nu te reageren op een aantal specifieke vragen in het discussiestuk, en niet te aarzelen willen zij commentaar of ideeën hebben op andere onderwerpen en aspecten die  aan de orde (kunnen) komen bij de implementatie van BEPS-maatregelen rond belastingverdragen.
De OESO verzoekt om reacties te beperken tot technische aspecten en problemen  bij de implementatie, naast de MAP-arbitrage. 
 
Feedback wordt verwacht tot 30 juni as. en de resultaten zullen op 7 juli in Parijs besproken worden.
Gerelateerde artikelen