BEPS is ook geen echte oplossing

Het gevaar is dat al die aandacht voor BEPS ertoe leidt dat ontwikkelingslanden onrealistische verwachtingen krijgen over snelle verhoging van hun belastinginkomsten. Misschien is het verstandiger meer te investeren in simpeler vormen van belasting, de bijbehorende instrumenten en infrastructuur.
Dat raadt althans wetenschapper Michael C. Durst aan, in zijn bijdrage Limitations of the BEPS Reforms: Looking Beyond Corporate Taxation for Revenue Gains in de ICTD Working Paper 40.
 
Hij stelt vast dat het een illusie is te denken dat het via initiatieven als BEPS mogelijk zou worden ‘fair’ belasting te heffen over  de cross-border inkomsten en winsten van multinationals. Daarvoor vertrouwen teveel landen, zeg maar alle landen, op fiscale maatregelen om hun concurrentiepositie als vestigingsplaats te verstevigen.
De wereldwijd vigerende belastingsystematiek zal elke poging om misbruik te voorkomen doorstaan, omdat de meeste landen hoogstens symbolische aanpassingen zullen realiseren, naar aanleiding van bijvoorbeeld BEPS van de OESO of aanpalende plannen van de EU. Zie de Nederlandse reactie!
 
Al die aandacht voor BEPS heeft het gevaar in zich dat derdewereldlanden denken dat ze binnenkort echt méér belasting zullen innen van multinationals – en daardoor te weinig doen aan verbetering van de belastingsystematiek, systemen en bijbehorende infrastructuur die ze wél kunnen sturen. 
 
Beter ware het als ze al hun energie staken in hervormingen die passen bij de ontwikkelingsfase van hun economieën, zoals leges en BTW, vennootschapsbelasting voor lokale MKB-bedrijven en royalties op natuurlijke bronnen in plaats van pogingen om de winst van multinationale mijnbouwbedrijven te heffen. 
 
Gerelateerde artikelen