BEPS in de praktijk: Wie betaalde wat in Groot Brittannië?

Brexit-voorstanders hebben er een nieuw argument bij verzonnen: zolang het VK in de EU blijft, zullen grote multinationals te weinig belasting betalen.
Dat zou dan komen door het via de EU afgedwongen vrije verkeer van kapitaal, aldus Britten die zich boos maken over de lankmoedige houding van het land tegenover belastingontwijker Google.
Dat soort belastingdeals, zegt de Independent, zal naar alle waarschijnlijkheid altijd gehuld blijven in de nevelen van politieke besluitvorming, de vertrouwelijkheid van fiscale disputen en de mate waarin landen fiscaal concurreren. 
 
Ter illustratie heeft diezelfde Independent vandaag een lijstje met wat de bekendste multinationals nu echt aan belastingen betaalden in Groot Brittannië.
 
Zo betaalde Facebook £4327 belasting in 2014, nadat het een verlies van £28,5 miljoen rapporteerde. De oorzaak van dat verlies? 362 Britse medewerkers kregen bonussen ter waarde van in totaal £35 miljoen.
Apple betaalde £11,8 miljoen in 2014. Deze onderneming boekt de omzet in Ierland, maar ontkent dat dit gebeurt om fiscale redenen.  Apple besloot onlangs wel in Italië wat achterstallige belasting te betalen, ten bedrage van €318 miljoen over de periode 2008-13.
Amazon betaalde in het VK £11,9 miljoen belasting in 2014. Tot dan werd de Britse omzet omgeleid naar Luxemburg; de laatste maal ging dat om meer dan £5,3 miljard! Amazon.co.uk, realiseerde daarop een bescheiden winstje van £34 miljoen.
De Britse tak van LinkedIn telt 200 werknemers  en betaalde £532.000 belasting in 2014. Het overgrote deel van de ‘omzet’ van Linkedin UK wordt geboekt in Ierland.  
Starbucks tenslotte betaalde £8,1 miljoen in 2015. De koffieshopketen zag zich om de reputatie enigszins te herstellen gedwongen over 2012 en 2013 nog eens 20 miljoen pond extra belasting te betalen, toen bekend werd dat Starbucks in de 14 jaar daarvoor in totaal slechts £8,6 miljoen belasting had afgedragen in Groot Brittannië.   
 
Wat zouden die bedrijven eigenlijk in ons land (moeten) betalen?
 
Gerelateerde artikelen