BEPS in de praktijk: Project Goudhaantje
Het goudhaantje is de nationale vogel van Luxemburg. Was het cynisme of ironie, dat Amazon zijn belastingontwijkingsstrategie ‘project Goldcrest’ noemde?
Inmiddels is in grote lijnen wel duidelijk geworden, hoe Amerikaanse (en andere) multinationals belasting op hun winsten ontwijken. Ze verkopen de intellectuele eigendomsrechten, die de kern van hun activiteiten mogelijk maken, aan een dochtermaatschappij die gevestigd is in een land waar de autoriteiten bereid zijn een speciale deal te maken – uiteindelijk met de moedermaatschappij.
Zo gebruikt Amazon het obscure bedrijfje Amazon Europe Holding Technologies SCS (AEHT) in Luxemburg. Apple en Google richtten vergelijkbare ‘entiteiten’ op in Ierland, Starbucks heeft er een in ons land en dat van McDonald’s is ook in Luxemburg gevestigd.
Alle royalties voor het gebruik van de naam en de technologie door Amazon-vestigingen buiten de VS worden betaald aan AETH. AETH hoeft geen belasting te betalen – niet in de VS, niet in Luxemburg, nergens feitelijk.
De multinationals houden op die manier miljarden aan winsten aan buiten het bereik van welke belastinginspecteur dan ook. Amazon voor een bedrag dat geschat wordt op minsten 1,5 miljard, Apple heeft een geschatte cashvoorraad van 200 miljard dollar buiten de VS.
De Amerikaanse autoriteiten klagen dat de auteursrechten voor een veel te lage waarde verkocht zijn aan de relatief obscure brievenbusmaatschappijtjes; de landen waarin de multinationals actief zijn klagen dat de vestigingen veel te veel royalties betalen aan de eigenaren van de rechten en dat zij daardoor belastinginkomsten mislopen. Intussen doen diezelfde landen achter hun eigen ruggen gewoon mee met het spel.
De Guardian legt in twee artikelen precies uit hoe Amazon het spel speelt. En de hele constructie ironisch of cynisch Project Goldcrest genoemd heeft. Lees The obscure subsidiary at the heart of the EU/US tax disputes en Project Goldcrest en u leert hoe het (niet) moet, kan en mag van uw overheden.