BEPS in de praktijk: opnieuw verlaat miljardenbedrijf de Verenigde Staten

Johnson Controls fuseert met Tyco International en verhuist hoofdkantoor naar Ierland.
Dit is het meest recente voorbeeld van een zogenaamde ‘inversion deal’, waarbij de Amerikaanse overnemende partij er voor kiest het hoofdkantoor van de overgenomen veel kleinere onderneming als nieuwe formele vestigingsplaats te kiezen. Daarmee ontloopt de nieuwe onderneming (ter waarde van $20 miljard) naar schatting jaarlijks $150 miljoen aan US corporate tax. 
 
De aandeelhouders van Tyco krijgen 44% van de aandelen in de nieuwe groep, terwijl die van Johnson Controls de rest mogen houden en bovendien $3,9 miljard in cash krijgen uitbetaald. 
Volgens de Financial Times is deze ‘inversie’constructie dezelfde als  gebruyikt werd door de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer gebruikte bij de overname van hun Ierse concurrent Allergan – een deel van $160 miljard.
 
De Johnson/Tyco deal zal de discussie over de te hoge belastingtarieven in de VS nieuw leven inblazen, zo is de verwachting. Zowel Hillaty Clinton als Donald Trump hebben al aangekondigd deregelijke ‘inversies’ tegen te gaan – zeker wat Trump betreft, door de corporate tax in de USA aanzienlijk te verlagen.
 
Gerelateerde artikelen