BEPS in de praktijk: misschien moeten we dan maar de omzet belasten, in plaats van de winst?

Britse parlementariërs, verontrust over Google UK’s ‘sweet deal’, willen belastingstelsel radicaal herzien.
De Britse Treasury Committee heeft, net nadat veel onrust ontstond over de magere 150 miljoen pond ‘achterstallige belastingen’  die Google  graag bereid is te betalen, aangekondigd een onderzoek te starten naar de houding van HMRC tegenover de grote multinationals en hun fiscale trucs. Daarbij wordt uitdrukkelijk een ‘radical shakeup’ van de Britse manier om vennootschapsbelasting op te leggen niet uitgesloten.
 
Hoewel de commissie ontkent dat het onderzoek zich specifiek op Google cs richten zal, is een van de gestelde vragen wel degelijk of het zinvol en mogelijk zou zijn om dit type bedrijven te belasten op basis van hun ( lokale) omzet, in plaats van de aldaar gerapporteerde winsten. Tegelijk wordt beoordeeld of de britse belastingdiensst HMRC wel genoeg haar best doet in de strijd tegen belastingontwijking.
Volgens de voorzitter van de commissie  Andrew Tyrie is de huidige fiscale wetgeving in Groot Brittannië teveel gemaakt van ‘elastiek’.
 
Een andere commissie van het Lagerhuis, de Public Accounts Committee, heeft aangekondigd vertegenwoordigers van zowel Google als van HMRC te willen (ver)horen over hoe de deal van 150 miljoen pond eigenlijk tot stand gekomen is…
 
Gerelateerde artikelen