BEPS in de praktijk: Malta uit kritiek op ‘tekortschietende’ aanpak van EU

De minister van Financiën van Malta mist een impact-assessment, vooral van van de gevolgen van non-compliance door ‘bepaalde landen' voor de andere lidstaten.
Edward Scicluna is teleurgesteld over de voorzichtige maar gedetailleerde voorstellen voor een EU-richtlijn tegen belastingontduiking, de reactie van de EU op de BEPS-actieunten van de OESO. “Waarom,” vraagt hij zich af, “heeft de Commissie niet meteen berekend wat de gevolgen voor de lidstaten afzonderlijk zullen zijn, vooral wanneer bepaalde landen zoals het er nu uitziet zich er toch niet aan zullen houden?”
 
Tijdens de ECOFIN-bijeenkomst van ministers in Brussel zei hij niet tevreden te zijn met de eerder daarvoor gegeven verklaring, en daarom ging Malta zelf maar zo’n assessment organiseren om de gevolgen voor de eigen belastinginkomsten te berekenen. 
 
“Als de Raad echt iets wil bereiken op dit terrein, zou hij beter focussen op de meest flagrante gevallen, en zich niet moeten verliezen in het voorschrijven van onzinnige details van de nationale wetsbepalingen, die uiteindelijk nauwelijks of geen BEPS-effect zullen sorteren. Malta is voor de idee achter de Tax-Avoidance directive, maar de uitwerking gaat te ver, en sommige bepalingen zullen de concurrentiepositie van de EU en de lidstaten nadelig beïnvloeden.”.  de ervaringen met de financiële transactietaks zouden de Raad wijzer gemaakt moeten hebben, vindt de minister.
 
Gerelateerde artikelen