BEPS in de praktijk: Luxembourg verlaagt vennootschapsbelasting

Het Groothertogdom kondigt een aantal fiscale maatregelen aan, die vanaf volgend jaar van kracht zullen worden en het vestigingsklimaat aldaar moeten opfleuren.
Het gaat onder andere om een verlaging van de vennootschapsbelasting en ‘wijzigingen’ in de inkomstenbelasting.
 
Voor ondernemingen wordt gefaseerd een verlaging van het basistarief voorgesteld van 3% te beginnen met een 2% korting per 1 januari 2017. Daarmee komt het tarief op 19%. In Januari 2018 daalt het naar 18%; voor jonge veelbelovende startups wordt een nieuw tarief van 15% beloofd.
 
Daar staat tegenover dat de mogelijkheden om eerdere verliezen te gebruiken om toekomstige winsten te verlagen worden ingeperkt. Nu kan dat nog onbeperkt – volgend jaar wordt die periode beperkt tot 10 jaar, en mogen de verliezen nooit hoger zijn dan 80% van de winst.
 
Wat de inkomstenbelasting betreft schaft Luxemburg de 0,5% extra crisisbelasting af en gaan de tarieven van de onderste schalen omlaag. Veelverdieners gaan iets meer betalen, namelijk 41% voor alles wat > € 150.000 verdiend wordt, en er komt een nieuw hoogste tarief voor inkomens > € 200.000. Bronbelasting op rente-inkomsten verdubbelt volgend jaar naar 20%.
 
Gerelateerde artikelen