BEPS in de praktijk: hoe reageren US multinationals op het einde van de Double Irish?

Een jaar nadat het einde werd aangekondigd van het Double Irish tax arrangement kijken Amerikaanse ondernemingen toch weer belangstellend naar Dublin, nu Ierland meer bekend heeft gemaakt over zijn Knowledge Development Box, or KDB.
Deze nieuwe component in het fiscale regime staat ondernemingen toe een verminderd belastingtarief te betalen van 6,25% over revenue, gegenereerd uit patenten en andere intellectuele eigendommen.   Dat is de helft van het toch al lage vennootschapsbelastingtarief van 12,5% dat Ierland heft.
 
Overal in de wereld heerst de overtuiging, dat veel van de toekomstige groei gebaseerd zal zijn op ‘kennis’, lees patenten, en daarom construeren vele landen allerlei ‘boxen’ voor IP, intellectual property, om concurrerend te kunnen blijven.
 
De Ierse patent box is niet de eerste, maar wel de eerste die compliant zou zijn met Base Erosion and Profit Shifting, of BEPS  richtlijnen van de OESO. Daarmee zou de Ierse KDB meer ‘future prooof’ zijn dan de Britse Patent Box (10%) of de Nederlandse Innovatiebox (5%) die aan BEPS aangepast zullen moeten worden. 
 
Het Double Irish tax arrangement lijkt voor nog eens vijf jaar veilig gesteld. Bedrijven als Google, Yahoo, Intel en Pfizer kunnen nog jaren gebruik maken van de oude tarieven en rustig uitdokteren waar zij hun IP zullen stallen.
Gerelateerde artikelen