BEPS in de praktijk: bewoners van Jersey schamen zich

De florerende financiële sector op het eiland heeft bij de bewoners last van een slecht imago. Terecht of niet terecht?
De eilanders zouden trots moeten zijn op het succes van de financiële sector op het kanaaleiland, zegt Jersey Finance CEO Geoff Cook in de Jersey Evening Post van gisteren. “Wij zorgen immers voor veel hoogwaardige werkgelegenheid en welvaart?”
 
Helaas, zegt Cook, zijn ook de bewoners van Jersey slachtoffer van negatieve propaganda, zeker sinds de financiële crisis begon. "Natuurlijk heeft de hele sector last van die verslechterde reputatie – maar bij mensen die er echt verstand van hebben, zoals de Britse overheid en rijke mensen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en het vasteland, staat Jersey voor kwaliteit! Wij zouden dat dus ook hier beter moeten communiceren!”, aldus Cook. 
 
In diezelfde Jersey Evening Post stond echter ook nog een ander artikel, waarin een lokale EY-partner, Wendy Martin, de vinger op de BEPS-wonde legt:
 
 Screen Shot 2015-12-01 at 06.53.46
 
De bewoners van het eiland weten heel goed dat veel van de bedrijvigheid op Jersey zich alleen in postbussen afspeelt. En dat de winsten die aldaar gerapporteerd worden niet op het eiland gerealiseerd zijn, noch op het eiland blijven.  
Ze weten ook, dat Jersey ondanks al die rijkdom volgens cijfers van de Unesco slechts 2,5% van het BNP uitgeeft aan onderwijs – minder dan Burundi, Liberia en Malawi.  Moederland Groot Brittannië haalt zelfs 6%!
 
Gerelateerde artikelen