BEPS: consequenties voor regelgeving rond intellectueel eigendom

Patent-boxen, innovatieboxen, intangible property boxes, knowledge development boxes – verschillende landen gebruiken verschillende termen voor fiscale faciliteiten rond inkomen, gegenereerd op basis van intellectuele eigendomsrechten. BEPS streeft ook hier naar een level playing field.
Een van de domeinen die door het BEPS-project worden aangepakt zijn de speciale regimes voor inkometen uit intellectueel eigendom, zoals de royalties van de Rolling Stones, geneesmiddelen of de auteursrechten op het Coca Cola logo en de bijbehorende merknamen.
 
Veel van de OESO-lidstaten kennen hun eigen specifieke faciliteiten daarvoor, onder de noemer ‘preferential tax regime’. BEPS Action 5 beveelt een ‘modified nexus approach’ aan voor dit soort fiscale oplossingen, en landen die BEPS omarmen dienen hun bestaande systemen dus te toetsen op de nieuwe voorgestelde standaarden. 
De modified nexus approach gaat uit van aantoonbaar substantiële activiteiten in het land waar de auteursrechten ‘gehouden’ en geëxploiteerd worden – de inkomsten eruit dienen evenredig te zijn met de R&D-activiteiten in dat land. 
 
De OESO zou het liefst zien dat de leden medio volgend jaar compliant zijn, ook qua innovatieboxen, maar heeft aangegeven dat “countries may enact grandfathering provisions to allow taxpayers to benefit under an existing regime until June 20, 2021”.
 
Op Accountancylive wordt beschreven wat de mogelijke consequenties zijn voor de wetgeving terzake in China, Ierland, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland, het UK en de USA.
Gerelateerde artikelen