BEPS, Common Consolidated Corporate Tax Base en accounting

Je mag inmiddels wel spreken van een crisis rond de vennootschapsbelasting die multinationals betalen. Het International Centre for Tax and Development publiceerde een Working Paper over de verwarrende rol die accounting daarbij speelt.
Er gaapt een groeiende kloof tussen de (standaards voor) financiële verslaggeving en ‘tax accounting’. De oorzaak is  gelegen in conceptuele verschillen tussen wat de twee boekhoudmethoden verstaan onder inkomen, uitgaven, winst en verlies en de aanpalende kapitaalinstandhoudingsconcepten.
 
Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is de verslaggeving vooral gericht op de kapitaalmarkt. Vroeger was de boekhouding voornamelijk gebaseerd op het "accruals concept" dat zoveel mogelijk samenviel met de berekening van inkomsten en uitgaven; waarmee die boekhouding in grote lijnen voldeed aan de verwachtingen van de belastingdienst en aan de eisen van ‘prudentie’.
De winst- en verliesrekening stond voorop – terwijl de huidige boekhoudstandaarden vooral op de balans gericht zijn. En daarmee lastiger te doorgronden en gebruiken voor de belastingautoriteiten. 
 
Het International Centre for Tax and Development publiceerde een interessante Working Paper 34, Unitary Taxation: Tax Base and the Role of Accounting, over de rol die accounting-methoden en concepten spelen in de discussies rond BEPS en de EU- CCCTB.
Het lofwaardige streven naar uniforme standaards en country-by-country reporting wordt flink gefrustreerd door lokale verschillen en opvattingen over wat de boekhouding zegt of zou moeten zeggen. Met een overzicht van verschillen – én illustratrieve voorbeeldberekeningen.
 
Gerelateerde artikelen