BEPS blijkt nog weinig impact te hebben
Het base erosion and profit shifting (BEPS) project van de OESO blijkt tot op heden nauwelijks invloed gehad te hebben op de tax planning van ondernemingen, concludeert Grant Thornton.
Een survey door Grant Thornton wijst uit dat 78% van de ondervraagde bedrijven niets gewijzigd hebben in hun fiscaal beleid, ondanks het gegeven dat inmiddels al meer dan 80 landen hebben beloofd hebben minstens de basisvoorstellen van het BEPS actieplan over te nemen.
Meer dan 8 van elke tien ondernemingen in de G7 (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada) zegt dat BEPS geen invloed heeft gehad op hun beleid. Alleen in landen als Indonesië (35%), Nigeria (35%) en India (36%) hebben ondernemingen door BEPS aanleiding gezien om hun fiscale policies te wijzigen.
Een van de vereisten van BEPS is dat bedrijven (meer) informatie over hun fiscale activiteiten en plichten openbaren aan lokale en internationale autoriteiten. Een kwart van de ondervraagden zegt dat dit zorgt voor extra administratieve lasten, en 15% maakt zich zorgen dat die communicatie gevaar oplevert voor hun cyber-security.
Volgens Francesca Lagerberg, Global Leader of Tax Services bij Grant Thornton International, "is het wel interessant, hoe na al de aanvankelijke hype rond BEPS bijna niemand echt stappen blijkt te ondernemen om hun fiscale praktijk en beleid aan te passen. De redenen blijken divers: sommige bedrijven willen niet de eerste zijn en wachten af wat de rest doet; en de meeste overheden hebben ondanks hun mooie woorden nog steeds niet duidelijk gemaakt hoe zij de actiepunten gaan implementeren. Er is nog veel onduidelijkheid, en daar hebben ondernemingen een hekel aan. Ook hebben nogal wat ondernemingen last gehad van retro-actieve wetgeving – denk aan Apple en Ierland versus de EU. Dat maakt dat de animo om echt BEPS-wijzigingen te implementeren niet groot is.”