Bepaalt de EU hoeveel belasting wij mogen heffen?

Apple lijkt in de media het primaire slachtoffer van de EU-maatregelen. Maar eigenlijk is dat Ierland, dat blijkbaar niet zelf mag bepalen van wie het hoeveel belasting eist.
De EU eist dat Apple 13 miljard achterstallige belasting betaalt. Volgens Apple en zijn fiscale adviseurs heeft de onderneming zich altijd netjes aan de regels van de wet en het spel rond het kiezen van een vestigingsplaats gehouden. Apple heeft trouwens $232 miljard in kas, verspreid over de hele wereld – vooral op plaatsen waar het bedrijf er nauwelijks belasting over hoeft te betalen natuurlijk.
Apple kan die achterstallige belasting zonder enig probleem betalen. 
 
De Ierse overheid heeft al gezegd dat ze dat geld helemaal niet wil – en dat áls ze het echt moeten gaan innen, ze door diezelfde EU verplicht worden om er (gedeeltelijk) de staatsschuld mee af te lossen, en dus helaas niets leuks mee zal kunnen doen voor de mensen. 
 
Hoe dat ook zij, minder dan 1% vennootschapsbelasting was inderdaad wel erg laag. De OESO probeert niet voor niets via BEPS en country-by-country reporting wereldwijd ‘eerlijker’ belastingsystemen gerealiseerd te krijgen. Natuurlijk kunnen die multinationals alleen winst maken in landen waar de overheid zorgt voor een gunstige infrastructuur, en is het logisch dat zij daarvoor belasting betalen. Het volk is verontwaardigd, fiscalisten en accountants zijn de nieuwe leprozen en politici, die eerder wat graag speciale wetten en afspraken met multinationals maakten, grijpen gretig de kans om die ondernemingen nu voor te stellen als onbarmhartige uitzuigers. 
 
Maar wie bepaalt nu eigenlijk hoeveel vennootschapsbelasting er geheven moet worden? Is dat de EU, of zijn dat – nog – de lidstaten zelf? 
 
Ierland heeft van Vestager een forse tik op de vingers gekregen, Ierland dat zich destijds juist met die fiscale maatregelen uit een diepe recessie wist te worstelen. 
Staat straks de Zuidas ook leeg? 
 
 
Update: Ook Apple zelf wijst op het echte probleem in een open brief aan alle Europese klanten
 
Gerelateerde artikelen