Beloningsonderzoek: Schaarste vertaalt zich in hogere salarissen
Dat blijkt uit de jongste editie van het Accountancy Beloningsonderzoek van Accountant.nl en Alterim. De uitkomsten voor deze veertiende editie zijn gebaseerd op in totaal 2.412 ingevulde vragenlijsten.
Het gemiddelde salaris van partners steeg bij AA’s naar 100.500 euro en bij RA’s naar 158.500 euro. In 2017 was dat resp. 84.000 euro en 136.500 euro. Bij beginnend assistent-accountants (RA) steeg het gemiddelde bruto salaris van 32.500 euro in 2017 naar 37.500 euro dit jaar.
De arbeidsmarkt zucht en steunt. Er is meer vraag dan ooit naar accountants, zeker in de openbare praktijk. Grote kantoren moeten alle zeilen bijzetten om nieuw personeel binnen te halen. De werkdruk vormt tegelijk een risico voor de kwaliteit van het werk.
De vraag naar accountants is volgens de NBA in het afgelopen jaar toegenomen met meer dan dertig procent. De vraag naar accountants met meer dan vijf jaar ervaring is zelfs met bijna vijftig procent gestegen.
Een toenemend probleem in de accountancy is de werkdruk. Gemiddeld werken jonge accountants in het drukke seizoen 53 uur per week en besteden ze daarnaast nog eens zeven uur aan studie. Dat drukke controleseizoen duurt gemiddeld bovendien bijna twintig weken, een flink deel van het jaar. De moeizame work-life-balance wordt in het onderzoek veel genoemd als mogelijke reden om het openbare beroep binnen enkele jaren te verlaten. Zo’n 27 procent van de openbare accountants uit dit Beloningsonderzoek is ontevreden over die balans. Bij de interne accountants, accountants in business en overheidsaccountants is dat maar tien procent of minder.
Er is in de beroepsgroep brede erkenning dat werkdruk een probleem is. Er zijn structurele maatregelen nodig om die werkdruk te verminderen. Het aanpakken van de oorzaken moet kantoren in staat stellen om jonge professionals nu en in de toekomst beter aan zich te binden en de kwaliteit van de accountantscontroles beter te borgen.
Interne accountants en accountants in business zijn over de hele linie het meest tevreden met hun werk. Beide ledengroepen scoren ruim boven de zeventig procent ‘tevreden of zeer
tevreden’. Bij de openbare accountants is dat ruim vijftig procent. En dat terwijl de arbeidsvoorwaarden in de openbare praktijk toch het meest riant zijn. De salarissen zijn hoger en ook het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden is uitgebreider dan bij de andere ledengroepen. Zo heeft driekwart van de openbare accountants een leaseauto, tegen negen procent van de overheidsaccountants.
Salaris: stijgers en dalers
Het moest een keer gebeuren: al sinds 2012 (met uitzondering van 2013) was op een aantal niveaus sprake van een geleidelijke daling in salarissen binnen het openbaar beroep. Maar de krapte op de arbeidsmarkt versterkt de positie van de werknemer en dus lijken de salarissen dit jaar eindelijk te stijgen.
Kleine en grote kantoren
Net als in voorgaande jaren blijken studenten als beginnend assistent bij een groot kantoor gemiddeld meer te verdienen dan bij een middelgroot of kleiner kantoor. Niet verwonderlijk dat de grote kantoren, mede daarom, geliefd zijn als eerste werkgever binnen het accountantsvak. Vanaf de functie van senior manager worden beloningsverschillen nog duidelijker zichtbaar: grotere kantoren betalen gemiddeld beter. Een voorbehoud hierbij: op het niveau van director en partner zijn de aantallen AA’s bij grote kantoren te gering voor betrouwbare uitspraken.
Bij kleine kantoren geldt datzelfde voor RA’s op het niveau van senior manager en director. Op partnerniveau zijn de verschillen wederom het grootst. RA-partners bij grote kantoren verdienen gemiddeld (veel) meer dan partners bij kleinere kantoren. Bij de grote kantoren verdient vijftig procent van de partners meer dan twee ton per jaar, bij middelgrote kantoren is dit tien procent en bij kleine kantoren is dit 6,7 procent. Van de partners van grote kantoren geeft dit jaar niemand aan meer dan vijf ton per jaar te verdienen.
Bij de kleine kantoren steeg het gemiddelde RA-partnersalaris van 98.000 euro naar 113.500 euro. Bij de middelgrote kantoren steeg het partnerinkomen van 134.000 euro naar 137.000 euro. En bij de grote kantoren stegen de (RA-)partnersalarissen van gemiddeld 222.500 euro naar 237.500 euro. Voor AA-partners steeg het salaris bij kleine kantoren van 79.000 euro naar 81.000 euro, bij middelgrote kantoren van 93.000 euro naar 116.500 euro. Bij grote kantoren is het aantal AA-partners in dit onderzoek te klein om conclusies te trekken.
Bekijk hier het volledige onderzoek.