Belgische socialisten willen rijkentaks

Spannende tijden voor rijke Nederlanders die vanwege de lagere belastingen naar België zijn verhuisd. Als het aan de Belgische socialistische partij PS ligt, wordt in het land een belasting ingevoerd voor iedereen met een vermogen van meer dan 1,25 miljoen euro. Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard.
De Standaard heeft een wetsvoorstel van de PS ingezien, die van een progressieve vermogensbelasting beoogt. Vermogens van 1,25 miljoen euro en hoger worden tegen een tarief van 0,4 procent belast, dat oploopt tot een maximum van 1,5 procent voor alle vermogen boven de 5 miljoen euro.
De rijkentaks moet jaarlijks 600 tot 700 mijoen euro opleveren. In België bestaat al een belasting op vermogenswinst: ontvangen obligatierente en dividend wordt tegen 25 procent belast.
Niet alle vermogen wordt belast in het voorstel van de PS. Het eigen huis, beroepsinvesteringen en vermogen dat in een vennootschap valt buiten de heffing.
Het is niet de eerste keer dat in België mogelijk zo’n vermogensbelasting ingevoerd. In de zomer van 2011 wilde de latere premier Elio di Rupo (ook van de PS) vermogens van 1,25 miljoen en hoger tegen 0,5 procent gaan belasten. Dat voorstel haalde het niet.
 
Volgens De Standaard is de kans nu ook klein dat het voorstel van de socialisten de eindstreep haalt. De PS zit in de oppositiebanken en zou vooral de regering onder druk willen zetten.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen