Belastingparadijzen hebben economisch gezien geen enkel nut, zeggen 300 top-economen

Met Oxfam sturen zij vandaag een brandbrief aan de wereldleiders: doe wat aan ongehoorde belastingontwijking en –ontduiking.
Samen met honderden collega’s uit meer dan 30 landen hebben economen als Thomas Piketty, Jeff Sachs, Nora Lustig en Nobelprijswinnaar Angus Deaton een brandbrief geschreven en ondertekend aan de wereldleiders, die donderdag as.  in London bijeen komen tijdens Camerons conferentie over witwassen, corruptie en.. belastingontduiking. 
 
Zij waarschuwen, dat er althans vanuit de economische wetenschap geen rechtvaardiging gevonden kan worden voor het voortbestaan van fiscale uitwijkplaatsen, en roepen de leiders op een einde te maken aan de financiële ondoorzichtigheid van veel legale offshore/constructies.
 
Hoogleraren van de beste universiteiten van de wereld, zoals Harvard, Oxford en de Sorbonne, en uit landen van Finland tot en met Kameroen stellen dat belastingparadijzen wereldwijd de inning van belasting hinderen, waarbij vooral de arme landen de dupe zijn. Van links tot rechts ( politiek gezien) zijn zij het allemaal eens, dat het toestaan bezittingen te verstoppen in lege vennootschappen in landen waar verder geen economische activiteit plaatsvindt, puur om belastingen te ontlopen, de werking van de wereldeconomie feitelijk alleen maar verstoort.
 
En zij roepen de wereldleiders op, om gezamenlijk nieuwe standaarden en wetgeving te ontwikkelen, waardoor ondernemingen in alle landen waar zij actief zijn daarover getrouw rapporteren, en ook daar belasting betalen waar zij belastbare winst boeken.
 
Dat het om een serieus probleem gaat bewijst recent onderzoek  van Columbia University professor James S Henry voor het Tax Justice Network. Daaruit blijkt dat de laatste jaren ruim $12 biljoen aan kapitaal ‘zwart’ is weggesluisd uit ontwikkelingslanden, indlusief Rusland en China. Eind 2014 bleek liefst $1,3 biljoen aan Russische bezittingen geëxporteerd te zijn, de Chinezen hebben ongeveer $1,2 biljoen off-shore weggestopt. 
 
Gerelateerde artikelen