Belastingontduiking nekt ex-financials Booking.com

Nederland wilde eerst niet meewerken met de Italiaanse justitie.

Twee voormalige financiële topmannen van de oorspronkelijk Nederlandse vakantieverhuursite Booking.com worden binnenkort verhoord om mogelijke belastingontduiking in Italië. Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat samenwerken met Italië voor het onderzoek naar Olivier Bisserier en Marcela Martin. Italië was dat onderzoek al in 2018 begonnen.

De Guardia di Finanza, de Italiaanse tegenhanger van de FIOD, stelt dat Booking.com bij de verhuur van vakantiewoningen tussen 2013 en 2019 153 miljoen euro aan belasting zou hebben ontdoken. Bisserier was van 2013 tot 2019 financieel directeur bij Booking, Martin van 2019 tot 2020.

De Italianen hadden in augustus 2018 een eerste Europees onderzoeksopdracht verzonden, maar die werd door Nederland geweigerd. Een aangepaste versie met meer informatie van een jaar later leidde uiteindelijk vorige maand tot een bijeenkomst van de Italiaanse en Nederlandse justitie. In januari zal Nederland de door Italië opgevraagde gegevens overhandigen en zullen de twee oud-bestuurders worden ondervraagd. Nederland heeft daarbij de leiding.

De Guardia di Finanza denkt dat Booking.com de belastingen had moeten inhouden bij de verhuur van woningen door particulieren. Die hebben vaak zelf geen btw-nummer. Booking stelt dat het de verantwoordelijkheid van de verhuurders is en dat het bedrijf alleen als bemiddelaar optreedt.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen