Belastingontduiking kost Griekenland 9% van het BBP

De algemene onwil om netjes belasting te betalen kost de Griekse overheid jaarlijks € 11 miljard, constateert onderzoek door diaNEOsis en Ernst & Young.
De onderzoekers hebben berekend dat tussen de 11 en 16 miljard euro aan belastingen niet betaald noch geïnd wordt, wat neerkomt op tussen de 6 en 9% van het BBP. Een fors deel daarvan komt voor rekening van niet-afgedragen BTW (“I make you special Price!”), volgens het rapport in kwestie, ofwel 3,5% van het BBP.
 
De Griekse belastingbetalers persoonlijk ontwijken de belastingen voor een bedrag, in totaal gelijk te stellen aan tussen de 1,9 en 4,7% van het bruto binnenlands product. Bedrijven zijn veel netter, zo blijkt: de schade van hun ontduiking en ontwijking komt slechts op zo’n 0,15%. Maar daar komt nog wel bij de via smokkel verloren heffingsinkomsten, ter waarde van zo’n 0,5%.  
 
Een van de conclusies is dat een hoog percentage zzp’ers in de werkende bevolking een forse bijdrage levert aan het probleem. Slechts 36% van die kleine ondernemers blijkt in 2011 meer verdiend te hebben dan de belastingvrije voet van € 12.000. Het resultaat is dat de 2,8 miljoen zelfstandigen zonder personeel gemiddeld slechts €21,40 aan inkomstenbelasting betaalden.
Maar ook van de werknemers blijkt uiteindelijk de helft (49%) een belastbaar inkomen van minder dan die €12.000 te hebben genoten, na aftrek van dit en dat. Uiteindelijk betaalt 8% van de belastingplichtige Grieken 69% van de totale inkomstenbelasting.  
En 900 ondernemingen, 0,4% van het totale aantal bij de kvk ingeschreven bedrijven, betalen samen 61% van de vennootschapsbelasting.
 
Blijkbaar hebben alle pogingen van de Griekse overheid om iets aan deze belastingmoraal te doen nog niet veel opgeleverd.
 
Gerelateerde artikelen