Belastinginspecteurs-zonder-grenzen doen het goed

Acht pilots hebben meer dan $260 miljoen extra belastinginkomsten voor ontwikkelingslanden opgeleverd.

Het internationaal programma Tax Inspectors Without Borders (TIWB) werd in juli 2015 opgericht als gezamenlijk initiatief van de OESO en het United Nations Development Programme (UNDP), als innovatief initiatief om  iets te doen tegen het wijdverbreide fiscale misbruik van vooral het internationaal bedrijfsleven, waar vooral ontwikkelingslanden de dupe van zijn. In dat opzicht zou Belastinginspecteurs-zonder-grenzen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het financieren en realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN.

De TIWB blijkt ‘significante vorderingen’ te hebben gemaakt, door die ontwikkelingslanden te helpen de eigen competenties en capaciteiten voor belastingheffing en -inning te verbeteren, ook met behulp van het versterken van de fiscale auditing mogelijkheden.

Acht projecten resulteerden in een meeropbrengst van in totaal ruim 260 niljoen dollar, waarvan alleen als $100 miljoen in Zimbabwe. Er lopen momenteel 13 projecten, in Botswana, Costa Rica, Ethiopië, Georgië, Ghana, Jamaica, Lesotho, Liberia, Malawi, Nigeria, Uganda, Zambia en Zimbabwe. Voor komend jaar voorziet men projecten in de Republic of Congo, Egypte, Uganda, Kameroen en Vietnam. Een daarvan  is een eerste zogenaamde South-South coöperatie, waarbij Kenyaanse accountants in Botswana aan de slag zullen gaan.

www.oecd.org/

Gerelateerde artikelen