Belastingen omhoog in 20 EU-lidstaten, zegt Eurostat

Het Europese CBS, Eurostat, komt met nieuwe cijfers over de kwantiteit en samenstelling van de belastinginkomsten van de lidstaten.

In een nieuw rapport constateert Eurostat belastinginkomsten in 2015 goed waren voor 40% van het BNP van de 28 lidstaten, en voor 41,4% van dat van de eurolanden in met de euro (de EA-19).

Belastingen op productie en import waren goed voor 13,6%, belastingen op inkomen en vermogen voor 13% van het BNP, 0,1% hoger. De sociale zekerheid premies daalden met 0,2% tot 13,2% van het BNP.

De hoogste belastingen worden geheven in Denemarken en Frankrijk (beide 47,9% van het BNP); de laagste in Ierland ( 24,4%), Roemenië (28%), Bulgarije (29%) en Zwitserland (28,1%).

 De tax-to-GDP ratio ging omlaag in 7 lidstaten (Ierland, Denemarken, België, Malta, Luxembourg, Cyprus en Portugal), en eveneens in Noorwegen en IJsland. In Zwitserland en 20 andere lidstaten ging de ratio omhoog, vooral in de Baltische landen.

De effectiviteit van de belastinginning groeide in de meeste lidstaten dankzij daartoe genomen maatregelen. In 2015 stegen de directe belastingen terwijl de indirecte nauwelijks veranderden.

tax-news.com

Gerelateerde artikelen