Belastingdienst publiceert handreiking ODV-aanspraken en overlijden

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft een handreiking ‘ODV-aanspraken en overlijden’ gepubliceerd.

Op 1 april 2017 zijn de maatregelen van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen in werking getreden. Volgens het met die wetgeving ingevoerde artikel 38n van de Wet op de loonbelasting 1964 is het vanaf 1 april 2017 tot en met 31 december 2019 mogelijk om het volledige, in eigen beheer verzekerde deel van de opgebouwde pensioenaanspraak af te kopen of om te zetten in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV). Op het moment van de afkoop of omzetting mag de in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak fiscaal geruisloos worden prijsgegeven voor zover de waarde in het economische verkeer van die aanspraak hoger is dan de fiscale balanswaarde van de tegenover die aanspraak staande pensioenverplichting.

De Belastingdienst beantwoordt in de ‘Handreiking ODV-aanspraken en overlijden’ praktijkvragen over ODV-aanspraken en overlijden. Voordat op deze vragen wordt ingegaan wordt eerst toegelicht in welke gevallen sprake is van een zuivere of onzuivere ODV-aanspraak, wat hiervan de gevolgen zijn en wat de gevolgen zijn bij een aantal verschillende erfrechtelijke situaties.

 

Gerelateerde artikelen