Belastingdienst hervat verstrekking inkomensindicaties aan verhuurders

De Eerste Kamer stemde dinsdag 29 maart in met de reparatiewet inkomensafhankelijke huurverhoging. Met de aanvaarding van de wet kan de Belastingdienst weer indicaties van het huishoudinkomen verstrekken aan verhuurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging willen voorstellen.

Per 1 april is daarom het webportaal van de Belastingdienst, waar verhuurders indicaties van het huishoudinkomen kunnen opvragen, weer opengegaan.

Indicatie huishoudinkomen

Met de indicatie van het huishoudinkomen kan de verhuurder beoordelen of het huurbedrag van de woning mag worden verhoogd volgens de wetgeving voor inkomensafhankelijke huurverhoging. De Belastingdienst verstrekt geen gespecificeerde inkomensgegevens, maar alleen indicatie per adres in de vorm van een code. De code geeft aan of en welke verhoging de verhuurder per 1 juli maximaal mag doorvoeren.

Doorvoeren huurverhoging

Als de verhuurder de extra huurverhoging wil doorvoeren, is hij verplicht om de door de Belastingdienst afgegeven verklaring aan de huurder te verstrekken. Verhuurders mogen alleen verklaringen vragen voor huurwoningen in de gereguleerde sector.

 

Gerelateerde artikelen