Belastingadviseurs moeten klanten waarschuwen dat zij onder verscherpt toezicht staan

Belastingadviseurs kunnen voortaan tot 1 miljoen pond aan boetes verwachten, indien zij nalaten aan hun klanten te melden dat HM Revenue & Customs hen verdenkt van steun bij ongewenste belastingontwijking.
De Britse regering heeft een wetsvoorstel met die strekking ingediend; met de bedoeling klanten van ‘overmoedige’ fiscale dienstverleners te waarschuwen welke risico’s ze lopen, indien ze met deze lieden en bedrijven in zee willen gaan.
Vorig jaar zomer werd al een wet aangenomen die HRMC machtigt om fiscale dienstverleners te bestempelen als ‘high risk’. Deze kantoren of individuen ontvangen tegelijk een formele waarschuwing, een zogenaamde conduct notice, dat zij hun fiscale gedrag en attitude moeten veranderen. 
 
Op grond van de nieuwe wet kan de fiscalist die zijn leven en praktijken na zo’n waarschuwing niet betert, een nog scherpere ‘monitor notice’ verwachten, inhoudende dat hij/zijn firma door HRMC in de gaten gehouden en publiekelijk genamed en geshamed wordt.
 
Bovendien moeten zij hun bestaande en aanstaande klanten waarschuwen, dat zij als dienstverlener formeel onder curatele gesteld zijn. Gebeurt dat vervolgens niet conform de regels, dan mag de fiscalist een boete van maximaal 1 miljoen pond verwachten.
 
Inmiddels heeft Hare Majesteits belastingdienst al enkele van deze ‘high risk promoters’ formeel gewaarschuwd en de eerste conduct notices uitgereikt. 
 
Gerelateerde artikelen