Belastingaanslag dreigt nu werknemers teruggaan naar kantoor

Werkspullen die thuis blijven na terugkeer naar kantoor gelden als loon in natura.

Wat moet er gebeuren met kantoorspullen thuis als werknemers weer volledig op kantoor gaan werken? Zorg dat deze spullen weer worden ingeleverd bij de werkgever, anders dreigt een extra belastingaanslag voor de werkgever en/of de werknemer.

Daarvoor waarschuwt accountantskoepel SRA. Veel werknemers genieten thuis van bureaus, bureaustoelen, randapparatuur en overige faciliteiten van de werkgever die thuiswerken dragelijk maakten tijdens de coronapandemie. Werkgevers waren verplicht tot deze facilitering vanuit de Arbowet. Die stelt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de inrichting van een verantwoorde werkplek.

Werkt een werknemer niet langer thuis, dan moeten de genoemde zaken weer terug naar kantoor. Het maakt hierbij niet uit of de werknemer spullen heeft geleend of dat de werkgever faciliteiten heeft aangeschaft op kosten van de werkgever.

Kiest de werkgever ervoor om de werknemer de spullen te laten houden, dan moet er belasting worden betaald worden over de restwaarde ervan.

Deze belastingaanslag is te voorkomen door de werknemer de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs. De belastingaanslag voor de werknemer is echter te voorkomen door de restwaarde onder te brengen in de werkkostenregeling.

De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor de werknemer. Let op dat de werkgever met vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet over de vrije ruimte heen schiet. Als dat wel gebeurt, wordt de werkgever geconfronteerd 80 procent belasting via de 

De vrije ruimte is in 2022 lager dan in 2021 en bedraagt 1,7 van de loonsom tot 400.000 euro. Over het meerdere van de loonsom is de vrije ruimte nog 1,18 procet.

Mag de werknemer de spullen houden zonder dat de werkgever ze onderbrengt in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de werknemer. Dit heeft tot gevolg dat de werkgever hiervoor loonbelasting in dient te houden op het loon van de werknemer.

 

Gerelateerde artikelen