Bedrijven treuzelen met implementeren nieuwe revenue-standaard

Minder dan 29% van de ondernemingen die door KPMG bevraagd werden lijkt een helder plan te hebben om de noodzakelijke aanpassingen in hun ‘revenue recognition’ door te voeren.
De Financial Accounting Standards Board (FASB) en de International Accounting Standards Board (IASB) publiceerden in mei 2014 hun nieuwe ‘converged’ standaarden  met betrekking tot ‘revenue recognition’, de verantwoording van opbrengsten in de jaarrekening. 
 
De bedoeling was en is om de onderlinge vergelijkbaarheid van de financiële prestaties van  ondernemingen en sectoren te verbeteren en de daarvoor heersende administratieve complexiteit te verminderen.
Hoewel er nog tijd rest, vóórdat de ondernemingen de nieuwe standaarden móeten implementeren, blijkt dat vele van hen niet veel haast maken met de voorbereidingen.
 
Uit onderzoek van KPMG blijkt dat minder dan 3 op de tien ondernemingen een expliciet plan hebben opgesteld, dat vastlegt hoe zij de overgang zullen realiseren. Minder dan 13% slechts stelt al geïnventariseerd te hebben wat een en ander betekent voor de boekhouding en de (financiële) planning. Laat staan voor de resultaten.
 
Ruim 82% zegt nog steeds de effecten en impact te ‘bestuderen’, of heeft nog helemaal niets gedaan. 
Overigens hebben zowel de FASB als de IASB aangekondigd de ‘effective date’ tenminste een jaar uit te stellen tot eind 2017, vanwege de vele vragen en feedback die zij ontvingen. De standaarden hebben dus nog niet hun definitieve vorm en inhoud gekregen.
Overigens zegt ook slechts 13% al te werken aan de implementatie van de nieuwe lease-standaarden, die naar verwachting pas in 2018 of 2019 van kracht zullen worden.
Gerelateerde artikelen