BDO: Telecomsector maakt zich vooral druk om financiële risico’s

De wereldwijde telecomsector maakt zich vooral zorgen om financiële risico’s. De drie grootste bedreigingen zijn schommelingen in valuta, rentetarieven en de liquiditeitspositie. Tegelijkertijd neemt het bewustzijn voor nieuwe risico’s toe: terrorisme en geopolitieke instabiliteit nemen voor het eerst een plek in de top dertig in.

Dat blijkt uit de 2016 Telecommunications: Risk Factor Survey, een jaarlijks onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs. BDO vroeg de zestig grootste aanbieders van vaste en mobiele telefonie wereldwijd wat de risico’s zijn waar zij mee te maken hebben.

Net als in 2015, hebben telecombedrijven het meeste oog voor financiële risico’s. Opvallend is dat de drie risico’s die hierop volgen – toenemende concurrentie, de snelheid van technologische ontwikkelingen en cybersecurity & datahacking – duidelijk zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Meer aandacht voor talent en regelgeving in EMEA

Telecombedrijven in de regio EMEA zien het aantrekken en behouden van talent vaker als risico dat de toekomstige groei van hun bedrijf bedreigt. Ook over wijzigingen in regelgeving maken bedrijven in deze regio zich vaker zorgen: ruim vier op de tien (44%) vreest een negatieve impact op de toekomstige winst van nieuwe regels, zoals de Digital Single Market.

Vijf risicogebieden voor telecombedrijven

BDO concludeert dat telecombedrijven – ongeacht hun grootte of locatie – te maken hebben met vijf risicogebieden:
1. Financiële risico’s
2. Veranderende klantbehoefte
3. Nieuwe technologie en concurrentie
4. Cyber security
5. Veranderingen in wet- en regelgeving
 

“Op financieel vlak is de grootste uitdaging voor bedrijven in de telecomsector om de juiste balans te vinden tussen investeren in groei en het besparen van kosten om op korte termijn over voldoende liquiditeit te beschikken,” zegt Ruud Vrolijk, Partner bij BDO. “De druk op tarieven maakt dat extra moeilijk.” Vrolijk wijst erop dat veel telecombedrijven zich daarom steeds meer richten op hun core business. “De markt van datacenters werd nog niet zo lang geleden gezien als groeimarkt. De laatste maanden zien telecombedrijven dat echter eerder als strategisch risico.”

• 2016 Telecommunications

Gerelateerde artikelen