BDO: Onduidelijkheid over kopieën ID-bewijzen blijft

BDO waarschuwt opdrachtgevers de onlangs door de Inspectie SZW gepubliceerde checklist voor het werken met schoonmaakbedrijven niet slaafs te volgen. Ze lopen anders het risico een fikse boete te krijgen.

Onlangs heeft de Inspectie SZW een checklist gepubliceerd voor het werken met schoonmaakbedrijven. ‘U bent er verantwoordelijk voor – en soms ook aansprakelijk – om zaken te doen met schoonmaakbedrijven die zich aan de regels houden.’, aldus de Inspectie. Deze aansprakelijkstelling ziet zowel op de loonheffingen als op de Wet Aanpak Schijnconstructies die onder meer dient ter voorkoming van onderbetaling van arbeidskrachten. ‘Door de checklist slaafs te volgen lopen opdrachtgevers alleen wel het risico op een boete, oplopend tot € 810.000,’ aldus BDO.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat werkgevers de kopieën van de ID-bewijzen van hun werknemers niet mogen doorsturen aan opdrachtgevers. Deze informatie lijkt bij de Inspectie SZW nog niet bekend. In de checklist is het volgende opgenomen: ‘Voordat mensen bij u aan de slag gaan als schoonmaker, stuurt het schoonmaakbedrijf u een kopie van hun identiteitsbewijs op.’ Dit is niet toegestaan.

Het advies van BDO luidt daarom om deze gegevens niet op te vragen en zeker niet te bewaren, tenzij sprake is van een vreemdeling in de zin van de Wet Arbeid Vreemdelingen. BDO: ‘Dit geldt niet alleen voor de schoonmaakbranche, maar voor elke opdrachtgever die arbeidskrachten inleent van derden. Wel dient de opdrachtgever te beschikken over een adequate procedures voor het vaststellen van de identiteit van arbeidskrachten die werkzaamheden voor haar verrichten. De Autoriteit Persoonsgegevens lijkt de eerste boetes te hebben opgelegd, dus wees gewaarschuwd.’

Gerelateerde artikelen