BDO in VS: ‘Technologie belangrijke factor bij keuze accountantskantoor’

Technologie verandert relatie tussen bedrijven en accountants ingrijpend

Uit een recent BDO Audit Innovation Survey in de VS blijkt dat technologie een steeds belangrijkere rol speelt bij de selectie van een accountantskantoor. Het vermogen om nieuwe technologieën in te zetten is voor financial management het op één na belangrijkste criterium bij het kiezen van een externe accountant, net na de reputatie van het kantoor[1]. Opvallend genoeg vinden bedrijven technologische capaciteiten zelfs iets belangrijker dan kennis van hun specifieke industrie.

• AI-adoptie stijgt, maar data governance blijft achter
• Accountantstekort stimuleert inzet van AI in financiële functies
• Balans tussen technologie en menselijke expertise cruciaal

Het gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI en robotisering verhoogt het vertrouwen in accountants. Maar liefst 63% van de ondervraagde financiële leiders geeft aan dat hun vertrouwen en dat van belangrijke stakeholders toeneemt wanneer accountants deze tools inzetten[1]. Bovendien verwacht 84% dat de kwaliteit van audits zal verbeteren naarmate er meer audittechnologie wordt geïntegreerd.

Uitdagingen blijven bestaan

Ondanks de voordelen van nieuwe technologieën, ervaren veel bedrijven nog steeds uitdagingen bij het werken met de systemen van hun accountants. De grootste knelpunten zijn compatibiliteitsproblemen (80% ervaart dit soms of vaak) en moeilijkheden bij het extraheren en samenvoegen van data uit verschillende systemen (77%)[1]. Dit onderstreept het belang van goede afstemming tussen bedrijven en hun accountants op technologisch vlak.

• Technologie cruciaal bij keuze accountant, na reputatie
• Vertrouwen stijgt door inzet AI en andere tools
• Compatibiliteit en data-integratie blijven uitdagingen voor bedrijven

Gerelateerde artikelen