Banken moeten cultuur veranderen – dan volgt de governance

De afgelopen weken hebben weer een reeks schandalen opgeleverd, die het vertrouwen van de maatschappij in de financiële wereld geen goed doen. G30 formuleert aanbevelingen aan bankiers.
De Group of Thirty, opgericht in 1978, is een private, nonprofit, internationale organisatie, bestaande uit vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid en academia. De missie van de Groep is het verdiepen en verbreden van onze kennis over en van grote economische en financiële issues, onder andere door diepgravende analyses van de impact die beslissingen in zowel politiek als bedrijfsleven hebben en door te onderzoeken welke (andere) keuzes er mogelijk zijn.
De schandalen, waarmee we de afgelopen tijd geconfronteerd werden, zoals die rond Toshiba, Hertz, Imtech, maar ook de FIFA, hebben twee dingen gemeen: 
Een foute ‘tone from the top’, die alle pogingen tot meer interne control, van binnen of buiten de organisatie aftroeft
En als gevolg daarvan falende governance (en control) die er niet in slaagt om een halt toe te roepen aan verkeerd gedrag.
 
De Groep van 30 publiceerde onlangs een lijvig advies aan de internationale bankwereld, waarin drie ‘kritieke mechanismen’ worden voorgelegd, die nodig zijn om tot echte transformatie te komen in die banken. Dat zijn:
1. Enforcement of black letter law : eenduidige regelgeving die geen ruimte biedt aan meerdere interpretaties.
2. Commitment van de top voor een moreel betere cultuur, waarden en normen – inclusief effectieve monitoring-mechanismen
3. Erkenning dat waarden en normen ook een USP kunnen zijn, en rendement en marktaandeel kunnen opleveren, ook voor de aandeelhouders.
 
Daarvoor is leiderschap nodig, stellen de G30, standvastigheid en uithoudingsvermogen. Jaren, eeuwen van verkeerde gedragspatronen en kortzichtige attitudes poets je niet zomaar weg. Het is echter de hoogste tijd om meer te doen dan een beetje window dressing. 
 
Lees dat rapport, via group30.org/. Ook voor accountants relevant!
Gerelateerde artikelen